De kracht van natuurlijke poses

Iris van ‘t Riet
  | 
19 mei 2024

Poses aansturen

Als je gefotografeerd wordt heb je sturing nodig. Het kan heel onzeker en ongemakkelijk voelen als geportretteerde. Het is aan jou als fotograaf om de leiding te nemen. Maar goed, wat doe je en wat zeg je? 

Een Pinterest board vol met poses kan je op gang helpen. Maar je flow gaat er geheid uit als je poses wilt nabootsen.

Ik werk niet met pose-kaarten en dergelijke. Belangrijker vind ik om een connectie op te bouwen tussen mij en de geportretteerde. Die flow zit in aanwijzingen geven, meebewegen en bekrachtigend onderzoeken.

portretfotografie masterclass workshop iris van 't riet

Natuurlijke houding

Bij het persoonlijke portret hoort een natuurlijke houding. Je wilt weg blijven van geforceerd. Daarom is ontspanning, gronding en adem zo belangrijk.

Maar dat is maar het begin. Je gaat samen op zoek naar een pose die past bij het model, bij de styling en bij de uitstraling van je portret. Krachtig kent een andere lichaamstaal dan zacht. Het is dus van belang om goed te beseffen welk type portret je maakt, met welk doel en verhaal en wie de portretteerde is. Congruentie is de sleutel. 

Ik start met de natuurlijk houding die degene die gefotografeerd wordt zelf aanneemt. Van daaruit pas ik, om een dynamiek in de compositie op te bouwen. Roteren, schouders, kin, hoofd kanteling. Door kleine aanwijzingen te geven verandert de pose en daarmee de lichaamstaal. Het wordt een dans. Als fotograaf beweeg je mee. Je doet het echt samen.

Aanwijzingen geven

Op styling en haren na, raak ik mijn model niet aan. Ik doe het voor of geef een verbale aanwijzing. Al vanaf jonge leeftijd kunnen kinderen deze instructies opvolgen. Het is intensief, maar onderschat ze niet. 

Het ritme in het fotograferen komt tot stand door continue met aandacht en helderheid bezig te blijven met aansturing. Als ik het even niet weet, roteer ik gewoon het lichaam. Dat geeft weer een nieuwe impuls.

aansturen van model, poseren

Handen

Een struikelblok is vaak het poseren van de handen. Ook die hebben een natuurlijke houding nodig. Ze moeten bijdragen aan de lichaamstaal, maar niet afleiden. Dit kan een uitdaging zijn. Lastig is ook, dat als je de focus heel erg legt op het poseren van de handen, het bewustzijn erop zo groot wordt door de geportreteerde, dat het haast tegendraads lijkt te werken. Het helpt al om ook dit stuk niet te forceren. Kijk hoe iemand zelf handen plaatst. Door het lichaam te draaien, komen handen soms mooier tot hun recht, dan recht toe recht aan.

Oefening

Blijf oefenen met poseren. Doe jezelf een plezier en probeer in plaats van een plaatje na te bootsen, eens goed te kijken. Observeer, draai, probeer wat uit, volg de natuurlijke ingevingen van je model en pas alleen kleine dingen aan. Maak het niet onnodig ingewikkeld. Als je het bij simpele poses houdt, kan er ook niet veel mis gaan. Uiteindelijk gaat het om de expressie. De houding voegt hierbij toe en mag niet afleiden. Een overkill aan poseren kan tegen je werken.

Artikel uit de categorie:
Poseren

0 Reacties op "De kracht van natuurlijke poses"

Geef een reactie op dit artikel

top
© 2024 Iris van t Riet Academy - info@irisvantriet.nl